Opskrifter mv.

FARFARS RUGBRØD

Surdej:
Find en beholder til ca. 2 l., evt. et stort syltetøjsglas.
– 5 dl. koldt vand.
– 200 g. groft rugmel. (bedst fra coop, økologisk mel er ikke godt, det indeholder for mange svampe og sporer.)

Vand og mel røres godt godt sammen i beholderen og hviler tildækket på køkkenbordet 2-3 dage

Et stk rugbrød:
– 1 portion surdej
– 5 dl. lunkent vand
– 20 g. gær
– 800 g groft rugmel
– 3 tsk groft salt
– 2 tsk sukker eller honning.

Gæret røres ud i vandet. Surdejen hældes i og røres med i 2 min.
Mel, salt og sukker blandes sammen og hældes i. Det hele røres sammen i 10 min. Dejen fyldes i en smurt rugbrødsform på 3 l., trykkes godt sammen, glattes med vand og stilles til hævning i ca. 1 1/2 time – lunt ( Den skal hæve til kanten).

Brødet prikkes godt med en gaffel, sættes i en 270 grader varm ovn i 10 min., så dæmpes til 200 grader og giv brødet en time mere.

Brødet tages straks ud af formen og damper af i en 12 timer, pakkes så ind i et viskestykke el.
Hæld 5 dl vand i surdejsbeholderen – Den skal ikke vaskes! og tilsæt 200g. groft rugmel. Hvis der er længere end 2-3 dage til næste bagning sættes surdejen i køleskabet ellers på køkkenbordet.

Småtips:
Brødet er nemmest at skære når det er helt koldt.
Sæt gerne surdejen i en dyb tallerken, den kan finde på at boble lidt over.
Staniol er god til overdækning af surdej.
Undgå plastikposer til indpakning af brødet. Det holder sig en lille uge med indpakning i et viskestykke

ÆBLEKAGE

Masser af æbler minimum 5 stk renses og skæres i tern, helst syrlige æbler
4 æg
4 dl sukker
480 g hvedemel
5 tsk bagepulver
3 dl mælk
150 g smeltet margarine
Lidt vaniljesukker
Kanel til at drysse på inden bagning

Æg og sukker piskes hvidt, margarinen smeltes og hældes i. Mel og bagepulver blandes og sigtes ned i dejen sammen med mælken.
Æblerne skrælles og skæres i tern, inden de vendes i dejen.
Dejen fyleds i en bradepande ca. 23×33 cm. og bages ved 180 grader C i 50-55
Der kan evt. drysses lidt sukker og kanel  ovenpå dejen, når sukkeret er gyldenbrunt er kagen færdig.

 

Skriv et svar